BlackJack SEO


BlackJack vs BlackHat = 1 - 0

Στα τελευταία 5 χρόνια ενεργής δράσης στο SEO έχω ακούσει πολλές φορές να μου λένε:

Καλά βρε Αλέξη, αφού ξέρεις SEO, γιατί δεν κάνεις μια επιχείρηση - εταιρεία seo για να τα κονομήσεις;

Είναι η κλασική απορία που γεννιέται στο μέσο Έλληνα wannabe επιχειρηματία όπου μόλις δει έστω και ένα ελάχιστο παροδικό κέρδος, αμέσως το πολλαπλασιάζει και προβλέπει σίγουρη επιτυχία και κέρδος!

Τα παραδείγματα είναι πολλά από τη καθημερινή μας ζωή για επιχειρήσεις που έγιναν χωρίς δεύτερη σκέψη, σε χρόνο dt, που ήρθε η ιδέα στον "επιχειρηματία" σε ένα πρωινό ξύπνημα ή πίνοντας ένα φραπεδάκι με στόχο να δουλεύει όσο το δυνατόν λιγότερο ή στο ιδανικότερο σενάριο να μη δουλεύει ποτέ και να δουλεύουν άλλοι γι'αυτόν!

Πριν αρκετά χρόνια το SEO ήταν πανεύκολο στην Ελλάδα γιατί ήταν παρθένο και δεν υπήρχε καθόλου ανταγωνισμός. Δεν υπήρχαν ούτε τα μεγαλοκαταστήματα να πουλάνε από το ίντερνετ, ούτε εταιρικές σελίδες, ούτε για παροχή υπηρεσιών σε σχέση με αυτά που υπάρχουν σήμερα και το να γίνει SEO σε μια καινούργια σελίδα απαιτούσε ελάχιστο χρόνο απασχόλησης.

Όπως έχει αποδειχτεί στην ιστορία των επιχειρήσεων και του marketing:
Κάθε τι που μπορεί να εκμεταλλευτεί αποφέροντας κέρδος, αυτομάτως αποκτά ανταγωνισμό!

Έτσι λοιπόν γεννήθηκαν στην Ελλάδα εταιρείες SEO ή freelancers σε μια νύχτα, πιστεύοντας οτι το SEO είναι μια υπηρεσία εύκολη που δε χρειάζεται πολύ δουλειά και κόπο για εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Αρχικά οι πρώτοι που ασχολήθηκαν το μόνο που έκαναν είναι να κάνουν χειροκίνητα μερικά backlinks και τέλος. Αυτοί γλυκάθηκαν από το εύκολο κέρδος και συνέχισαν να πουλάνε την "υπηρεσία SEO" με μεγάλη επιτυχία.

Στη πορεία αφού έγινε γνωστό το SEO στην αγορά και στους πελάτες, άρχισαν να φυτρώνουν σαν μανιτάρια και άλλες εταιρείες. Όπως είναι φυσικό αυξήθηκε ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών αλλά και των πελατών γιατί όλο και περισσότεροι καινούργιοι πελάτες εμφανιζόντουσαν με καινούργιες σελίδες ή eshops με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Μάλιστα αρκετοί για να πείσουν πελάτες να τους κάνουν SEO άρχισαν να κάνουν δελεαστικές προσφορές του τύπου "εγγύηση πρώτη σελίδας αλλιώς τα λεφτά σας πίσω"!

Αργότερα λόγο του ανταγωνισμού και των αλλαγών της Google το SEO πλέον δεν ήταν τόσο εύκολο όσο παλιότερα και το white hat seo ήταν ασύμφορο από άποψη χρόνου και δυσκολίας. Έτσι πλέον το black hat seo ήταν μονόδρομος για τις εταιρείες αυτές. Ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας να βρεθεί ο πιο σύντομος - εύκολος - γρήγορος - αποτελεσματικός τρόπος του black hat seo που έμοιαζε με το κυνήγι του θησαυρού με στόχο να βρει ο καθένας τη χρυσή τομή του SEO.

Έλαβα και γώ προσωπικά μέρος στο κυνήγι αυτό, απλά για πειραματικό σκοπό και όχι για εμπορική εκμετάλλευση.

Τα πρώτα black hat πειράματα έγιναν με απόλυτη επιτυχία από συναδέλφους SEO experts. Έτσι συνέχισαν με αυτό το τρόπο να πουλάνε SEO υπηρεσίες. Η Google όμως συνέχιζε να εξελίσει τον αλγόριθμο της με σκοπό να χτυπήσει τις μεθόδους αυτές και σιγά σιγά το μεγαλύτερο ποσοστό των σελίδων που είχαν blackhat άρχισαν να εξαφανίζονται από τα αποτελέσματα της Google. Γι'αυτό το λόγο αρκετές εταιρείες σταμάτησαν να πουλάνε SEO, μάλιστα αρκετοί πελάτες κινήθηκαν ακόμα και δικαστικά ενάντια των εταιριών αυτών για καταστροφή των σελίδων τους. (φυσικά δε βγάλανε άκρη)

Η αναζήτηση της χρυσής τομής του black hat συνεχίστηκε απ' όσους απέμειναν και όπως ξέρουμε από την ιστορία των υπολογιστών "ο,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει"! Πάντα βρίσκεται κάποιος τρόπος δηλαδή, να εξαπατήσουμε και να κοροϊδέψουμε τη Google για να ανέβουμε στα αποτελέσματα αλλά κάθε φορά χρειάζεται επανεκκίνηση του πειράματος από την αρχή και ποτέ δε ξέρουμε για πόσο θα δουλεύει!

Όσοι είχαν την υπομονή να πειραματιστούν, εκτός από τα δικά τους πειράματα, παρακολουθούσαν και πειράματα άλλων συναδέλφων και τα συνδύαζαν με τα δικά τους για βέλτιστα αποτελέσματα. Μερικοί από τη χαρά της ανακάλυψης μοιραζόντουσαν τις μεθόδους με διάφορους τρόπους, όπως forums, video, ebooks κ.α. ώστε να αυτοδιαφημιστούν για την ανακάλυψη που έκαναν για εκείνη τη χρονική περίοδο που δούλευε η ανακάλυψη τους.

Έτσι λοιπόν δεν έχασαν ευκαιρία μερικοί τυχοδιώκτες που δεν ήξεραν το ιστορικό και δημιουργήθηκαν αρκετοί επιχειρηματίες (ο Θεός να τους κάνει) που βρέθηκαν και ενημερώθηκαν για εκείνη τη τυχαία χρονική περίοδο του SEO, σε κάποια τυχαία αλλαγή της Google, νομίζοντας ο,τι βρήκαν το αντικλείδι, να πιστεύουν ο,τι μπορούν να στήσουν εταιρεία SEO για να πουλάνε SEO με το κιλό και ο,τι θα δουλεύει για πάντα!

seo με το κιλό

Επιχειρηματίες SEO και "SEO Experts" χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:
1) Αυτοί που διάβασαν μερικά ebooks και αυτομάτως ένιωσαν αυτοπεποίθηση ο,τι έμαθαν seo και κάνουν seo by the book.
2) Αυτοί που έκαναν μια δοκιμή σε ένα μικρό site χαμηλού ανταγωνισμού και αμέσως ένιωσαν ο,τι μπορούν να κάνουν seo τα πάντα.
3) Αυτοί που κάποιος τους είπε τα "κόλπα" και πιστεύουν ο,τι μάθανε τα πάντα.
4) Αυτοί που ξέρουν το πραγματικό S.E.O.

Είχα μια προσωπική εμπειρία με έναν "επιχειρηματία" της κατηγορίας 3, που είχε σύμβουλο έναν "seo expert" της κατηγορίας 1 και είχε βάλει μεγάλους επιχειρηματικούς seo στόχους! Με κάλεσε στο γραφείο του και μου εξήγησε τη super duper μοναδική επιχειρηματική ιδέα που είχε ώστε να ανοίξει εταιρεία SEO.

Εν συντομία:

Ξέρω SEO και χρειάζομαι υπαλλήλους για να πουλάω Black Hat SEO, θα έχω πωλητές που θα κυνηγάνε τους πελάτες και θα φέρνουν κάθε μήνα πολλούς πελάτες unlimited! Ο πρώτος στόχος είναι σε 1 χρόνο να έχω 500 πελάτες στη πρώτη σελίδα της Google, από 3-4 λέξεις κλειδιά o καθένας δηλαδή συνολικά 2000 λέξεις... και θα σε πληρώνω με ένα μισθουλάκο(!)
(Αφού είπαμε ξέρει και ο ίδιος! Άρα δε με έχει ανάγκη... είμαι αναλώσιμος!)

Αν τύχει κάποιοι από τους 500 πελάτες να μην ανέβουν στη πρώτη σελίδα, δε πειράζει, θα βρω άλλους να τους αντικαταστήσω. (Ρίσκο δηλαδή, ρουλέτα και όπου κάτσει!)

Επίσης θα φτιάξω μπόλικες σελίδες και θα τις ανεβάσω στη πρώτη σελίδα της Google με τη λέξη προώθηση ιστοσελίδων για να τσιμπάω πελάτες και να πουλάω μούρη.

Ο απίστευτος τύπος έκανε τον εξής λογιστικό συλλογισμό: Θα παίρνω από κάθε πελάτη περίπου 300 ευρώ το μήνα, επί 500 πελάτες, ίσον 150.000 ευρώ! Βγάλε τα λειτουργικά έξοδα πωλητές, υπαλλήλους, θα μου μένουν 100.000 καθαρά στη τσέπη κάθε μήνα χωρίς να κάνω τίποτα! (ΟΥΑΟΥ! που λέει και ο Βαρουφάκης)

Και του απαντάω: ΡΕ κακομοίρη άμα δούλευε το black hat seo όπως νομίζεις, τότε θα είχα ανοίξει δικιά μου εταιρεία και θα ήμουν μεγιστάνας πριν από σένα!

Με το σχέδιο του θυμήθηκα τη ταινία του Κωνσταντάρα "Ο Λαμπρούκος Μπαλαντέρ" που νόμιζε ο,τι βρήκε έναν εύκολο τρόπο να βγάζει λεφτά παίζοντας χαρτιά και αμέσως σκέφτηκε να το κάνει επιχείρηση!


Πιστέψτε με!
Το Black Jack έχει περισσότερες πιθανότητες κέρδους από το Black Hat!

Με 2000 προσπάθειες στο Black Jack έχεις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις απ΄ότι 2000 προσπάθειες Black Hat να ανεβάσεις 2000 λέξεις στη πρώτη σελίδα της Google και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς υπαλλήλους!

Το BlackHat SEO είναι ένα ρίσκο με στόχο την εμφάνιση στη πρώτη σελίδα του Google και όχι υπηρεσία για μπορεί κανείς να εγγυηθεί το αποτέλεσμα και τη παραμονή εκεί!